Безпека на дорозі. Учасники дорожнього руху. Правила для скутеристів, водіїв мопедів та велосипедів.

/Files/images/skuteristi.jpg

Мінімальний вік для управління скутером

Управляти велосипедом, грузовим возом (саньми) при русі по дорогах дозволяється особам не молодше 14 років, а мопедом - не молодше 16 років. Все просто і зрозуміло. На скутер можна сідати тільки з 16 років і жодного днем раніше. Крім того, починаючи з 5 листопада 2013 року водій скутера повинен мати права категорії М, або будь-який інший категорії.

Розташування скутера на проїжджій частині:

Велосипеди, мопеди, грузові вози (сани), верхові і в'ючні тварини повинні рухатися тільки в один ряд можливо правіше. Допускається рух по узбіччю, якщо це не створює перешкод пішоходам;
Рух скутерів дозволено тільки в один ряд можливо правіше.
Зверніть увагу, що скутер не обов'язково має їхати в межах крайньої правої смуги. Наприклад, ПДР для скутера дозволяють об'їхати тролейбус або автобусякий зупинився на зупинці .
Крім того скутерист може перебудуватися в другий ряд перед перехрестям, якщо розмітка забороняє йому проїхати прямо із крайнього правого ряду і т.п.

Водіям велосипеда і мопеда забороняється:

- їздити, не тримаючись за кермо хоча б однією рукою;
- перевозити пасажирів, окрім дитини віком до 7 років на додатковому сидінні, обладнаному надійними підніжками;
- перевозити вантаж, який виступає більш ніж на 0,5 м по довжині або ширині за габарити, або вантаж, який заважає управлінню;
- рухатися по дорозі при наявності поруч велосипедної доріжки;
- повертати ліворуч або розвертатися на дорогах з трамвайним рухом і на дорогах, які мають більше однієї смуги для руху в даному напрямку;
- рухатися по дорозі без застебнутого мотошлема (для водіїв мопедів);
- Забороняється буксирування велосипедів та мопедів, а також велосипедами та мопедами, крім буксирування причепа, призначеного для експлуатації з велосипедом або мопедом.

Розглянемо все по порядку:

1. Необхідно триматися хоча б однією рукою за кермо при русі на скутері. Дехто чомусь нехтують цим, а потім скаржаться на те, що сильно вдарилися при падінні на швидкості всього лише 40 км / ч. Упевнений, що Ви щось вимогами безпеки вже точно не нехтуєте.
2. Будь-який скутер - одномісний транспортний засіб. І навіть якщо на ньому є 2 місця для сидіння (у чому я сильно сумніваюся), то перевозити на другому місці можна тільки маленьку дитину.
3. Скутер - НЕ грузотаксі, перевозити на ньому рулони лінолеуму не вийде. Це ж стосується й інших довгих предметів
4. Є таке поняття в правилах дорожнього руху, як велосипедна доріжка. Зустрічаються такі доріжки нечасто (в основному в південних містах країни), але вже якщо така доріжка Вам попалася, то доведеться їхати виключно по ній, а не по проїжджій частині. На такій доріжці немає автомобілів, тому їздити по ній безпечніше.
5. Скутерам забороняється повертати ліворуч і розвертатися, якщо на дорозі в даному напрямку є 2 або більше смуг, або на дорозі є трамвайні колії. Причому абсолютно неважливо, де розташовані трамвайні колії (в середині проїзної частини або збоку за тротуаром). Повертати і розвертатися забороняється в будь-якому випадку. Проте у водія скутера завжди є можливість зупинитися, злізти з транспортного засобу і перетворитися на час в пішохода. Після цього перейти широку проїзну частину в потрібному напрямку і знову перетворитися на водія.
6. Водію скутера в обов'язковому порядку потрібний спеціальний шолом.
7. Скутер - НЕ тягач, буксирувати поламане таксі не повинен. Та й взагалі, скутер не повинен брати участь у процесі буксирування.

Пріоритет скутерів на дорозі:

1) На нерегульованому перетині велосипедної доріжки з дорогою, розташованому поза перехрестям, водії велосипедів та мопедів повинні дати дорогу транспортним засобам, що рухаються по цій дорозі.;
2) Останній пункт правил для скутерів розглядає ситуацію перетинання поза перехрестям велосипедної доріжки і автомобільної дороги. В даному випадку водій скутера повинен чекати, поки по дорозі не проїдуть всі автомобілі.
Кiлькiсть переглядiв: 31